Česká strana sociálně demokratická, ČSSD, Liberecký kraj

Česká strana sociálně demokratická

Liberecký kraj

Aktuálně


21. 8. 1968

Čt 11.srpna 2016

Za pár dní budeme vzpomínat na ten ošklivý prázdninový den 21.8.1968. Bylo mi téměř 12. let a ve 4. hodiny ráno se našim domkem ozval hlas babičky. Volala otce " Karol, tie ruské svině nás obsazujů ". Otec tomu neveřil. Pak jsme se celá rodina sešli u rádia a slyšeli ty hrozné informace. Rodiče si pak cosi šuškali a já jsem jen zaslechl " aby to nedopadlo jako v Maďarsku" . Nevěděl jsem o co jde, ale z výrazu rodičů jsem usoudil že to je vážné.
 
Potom jsme se dozvěděli, že "bratři" unesli naši vládu do rudého hnízda a tam je nutili podepsat však víte co. Našel se ale jeden co nepodepsal.  Další zpráva byla, že se u nás sovětští bratři usadí jen dočasně. Liberečáci pak trnuli, aby jedno z hnízdeček nebylo v Liberci. Naštěstí se tak nestalo. Přestože hostování CA u nás mělo být dočasné, mnozí brzy pochopili, že ta dočasnost bude o něco delší. Dalo se pozorovat, jak dochází k změnám charakterů. Když pak proběhla v srpnu 1969 v Liberci ta známá šaráda, kdy proti vlastním lidem zasáhli vlastní esenbáci, milicionáří a další to už pochopila většina že nepůjde o dočasnost, ale " na věčné časy a nikdy jinak ".
 
Záměrně se nerozepisuji o libereckých padlých z 21.8.1968. Tehdy jsem byl dítě a až mnohem později jsem pochopil o jakou tragédii šlo. Zároveň si myslím, že o této části srpnových událostí má právo psát jen málo kdo.
 
Dnes jsem starý muž, otec a dědeček. Každý rok, pokud jen trochu mohu, účastním se 21.8. piety u liberecké radnice. Mělo by tam nás být více a měli bychom tam brát své děti a vnoučata. Na ty hrůzné okamžiky se nikdy nesmí zapomenout. 
 
Přijdete k liberecké radnici 21.8.2016 i vy ?
 
 
 
Milan Šír - předseda OVV ČSSD Liberec