Česká strana sociálně demokratická, ČSSD, Liberecký kraj

Česká strana sociálně demokratická

Liberecký kraj

Aktuálně


Sociální demokraté uctili památku obětí srpna 1968

Čt 21.srpna 2014

Pietní setkání před libereckou radnicí uspořádalo statutární město Liberec jako vzpomínku na oběti srpnové okupace v roce 1968. Akt se uskutečnil ve čtvrtek 21. srpna před „tankovým pásem“ - Pomníkem obětí okupace 1968 v Liberci na náměstí Dr. Edvarda Beneše od 10.00 hodin.

Na začátku pietní akce ocenila primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) udělením Pamětní medaile města Liberec přímého účastníka srpnových událostí Petra Šídu. Letos sedmdesátiletý Petr Šída, přestože byl sám těžce postřelen, přenechal tehdy volné místo v sanitce neznámému raněnému mladíkovi, který byl podle jeho mínění na tom ještě hůř.

Tento rok oživil vzpomínkové shromáždění také koncert písní Karla Kryla v podání známého interpreta Krylových písniček, zpěváka a kytaristy Petra Chalupy.

Atmosféru srpna 1968, kdy tanky okupantů udusily veškeré naděje na postupnou demokratizaci socialistického režimu a v Liberci si vyžádaly devět lidských obětí, na náměstí evokovalo také pět historických vojenských vozidel a dva obojživelné transportéry.

Za ČSSD se vzpomínkové akce zúčastnili primátorka Martina Rosenbergová, poslanec PS Pavel Ploc, krajský zastupitel Bohumil Kašpar, městští zastupitelé Milan Šír a Jana Kašparová a kandidát do městského zastupitelstva Jan Čmuchálek.
 

Fotogalerie zde.