Česká strana sociálně demokratická, ČSSD, Liberecký kraj

Česká strana sociálně demokratická

Liberecký kraj

Aktuálně


Zástupci ČSSD zavzpomínali nejen na ještědské události z roku 1870

Út 5.srpna 2014

Ani letos si členové ČSSD nenechali ujít již tradiční setkání na Pláních pod Ještědem, aby zde v neděli 3. srpna společně zavzpomínali na památný den – 7. srpna 1870. Před 144 lety se na stejném místě sešlo několik desítek tisíc českých a německých dělníků a jejich rodinných příslušníků, a to ve znamení výzev proti nacionalismu, boje za svobodu tisku, rozšíření volebního práva nebo nezávislost škol na církvi.

Tábor lidu význačným způsobem odstartoval následné události na poli dělnického hnutí a zároveň se stal jakýmsi prvním krokem vedoucím k demokratizaci společnosti českých zemí. O osm let později se v pražském břevnovském hostinci U Kaštanu konal ustavující sjezd zvláštní organizace českých sociálních demokratů v rámci celorakouské sociálně demokratické strany pod názvem Sociálně demokratická strana českoslovanská v Rakousku, která je dnes ve své podobě České strany sociálně demokratické nejstarší politickou stranou u nás.

Jako každoročně, i letos si členové výročí připomněli položením květin u památníku tábora lidu. Zaznělo zde také připomenutí základních principů strany, kterými jsou svoboda, spravedlnost a solidarita.

Fotografie zde.