Česká strana sociálně demokratická, ČSSD, Liberecký kraj

Česká strana sociálně demokratická

Liberecký kraj

Aktuálně


SANEP: Volební preference - leden 2014

Pá 10.ledna 2014

Pokud by se v lednu konaly hypotetické sněmovní volby, stejně jako v prosinci by zvítězilo politické hnutí ANO se ziskem 24,6% hlasů před druhou ČSSD, které by aktuálně dalo svůj hlas 20,5%. Ukázal to aktuální průzkum volebních preferencí společnosti SANEP, který tak potvrzuje, že ze stran vznikající vládní koalice je z pohledu voličů politické hnutí ANO Andreje Babiše vnímáno jako nejsilnější politický subjekt.

Vítěz loňských říjnových předčasných voleb ČSSD sice oproti prosincovému šetření společnosti SANEP mírně posílilo, a naopak hnutí ANO oslabilo. I přesto však sociální demokraté ztrácejí na hnutí ANO 4,1 procentního bodu.

Třetí nejsilnější stranou by aktuálně byla KSČM a to s podporou 15,7% hlasů od rozhodnutých voličů. KSČM tak zaznamenává nárůst 0,4 procentního bodu oproti prosincovým hodnotám.

Naopak pokles zaznamenává TOP 09, kterou by aktuálně podpořilo 11,4% voličů, což je však o osm desetin procentního bodu méně, než v prosinci minulého roku.

Pokles o tři desetiny procentního bodu oproti prosincovému šetření volebních preferencí společnosti SANEP zaznamenala i KDU-ČSL, která by v lednových hypotetických sněmovních volbách získala podporu 6,8% hlasů.

Stejně jako v prosinci by i v lednu získalo 6,5% voličských hlasů hnutí Úsvit přímé demokracie, které slavilo volební úspěch, avšak nyní bude muset svým voličům dokázat, že je politickým subjektem, který má ve vrcholné politice své místo.

Mírný nárůst volebních hlasů o šest desetin procentního bodu zaznamenala ODS s aktuálním ziskem 5,8% hlasů, která bude v tomto volebním období bude bojovat o svoji politickou existenci.

Žádný jiný politický subjekt by aktuálně pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR nepřekročil.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:
Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z lednového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 57,2% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 8. ledna 2014 na vybrané skupině 8.193 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 24.659 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 57,2% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Podrobnosti zde.